Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

Sulud vaterpolski raspored: Barakude doznale protivnike na SP-u, za 23 dana ponovno sa Španjolcima

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 15.01.24. | 16:29

Vaterpolski kalendar u 2024. godini skrojio je netko koga očito nije pretjerano briga za zdravlje igrača

Osim što su izborili borbu za najsjajniju medalju, hrvatski vaterpolisti na Europskom prvenstvu u Dubrovniku i Zagrebu osigurali su i plasman na Svjetsko prvenstvo koje se u veljači igra u Dohi. Ono što je potpuno neshvatljivo od Fine, Svjetsko prvenstvo igrat će se treću godinu u nizu, a igrat će se i sljedeće godine. Pandemija koronavirusa napravila je nered u rasporedu, a Fina nije htjela otkazati nijedno od prvenstava, već se s odgodom održavaju godinu za godinom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U isto vrijeme, odgoda nekog od prvenstva ne pada na pamet niti LEN-u, tako da je kreiran sulud i dosad još neviđen kalendar velikih natjecanja u jednom sportu, a sve se lomi preko leđa, odnosno zdravlja vaterpolista.

Zbog toga je mađarski izbornik Zsolt Varga na Euro u Hrvatskoj poslao praktički B ekipu bez svojih sedam najjačih imena, s obzirom na to da je Mađarska jedna od reprezentacija s osiguranim nastupom u Parizu. U njegovom slučaju, igranje bez glavnih vedeta ispostavilo se da mu je sjelo kao „as na desetku”, jer su se dodatno afirmirali brojni mladići koji su se zadnjih godina okitili zlatnom medaljom na SP-u za igrače do 20 godina. Ako Hrvatska u sutrašnjem finalu osvoji zlato, to će joj osigurati i nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, što će kao posljedicu vrlo vjerojatno imati odmor nekih od reprezentativaca. U ovako natrpanom rasporedu, doista ih ne bi imalo smisla cijediti ako bi vrhunac ciklusa, nastup u Parizu, bio osiguran.

A što se tiče svjetske smotre u Dohi, Hrvatska je, kao najbolje plasirana reprezentacija s Eura koja još nije imala osiguran nastup na SP-u, smještena u skupinu A. Tamo će joj protivnici biti Australija, Južna Afrika i Španjolska.

Prvenstvo otvaramo 5. veljače u podne po hrvatskom vremenu protiv Australije, zatim slijedi Španjolska (7. veljače u 22 sata), dok ćemo grupnu fazu zatvoriti protiv Južne Afrike, a taj se susret igra 9. veljače u 20.30 sati. Raspored natjecanja, ali i ždrijeb, tako će u mjesec dana čak tri puta spojiti Hrvatsku i Španjolsku. Prvi dvoboj otišao je na stranu izabranika Ivice Tucka, u drugom je ulog europsko zlato i put u Pariz, a za pobjednika tog susreta, onaj treći postat će tek poligon za uigravanje pred Olimpijske igre. Nadamo se intoniranju Lijepe naše za nešto više od 24 sata, što bi Barakudama ne samo donijelo novo zlato oko vrata, već i drastično olakšalo pripremu za Pariz.



Tagovi

vaterpoloEuropsko prvenstvo u vaterpoluHrvatska vaterpolska reprezentacijašpanjolska vaterpolska reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u vaterpolu

Ostale Vijesti